Rentmeester
Wij zorgen voor de volledige opvolging van uw dossier. Dit verschilt natuurlijk van situatie tot situatie. In samenspraak met de eigenaar wordt bekeken welke taken we uit diens handen kunnen nemen.
WELKE ZIJN PRIVATIEVE DELEN EN WELKE ZIJN GEMENE DELEN
De privatieve delen: zijn deze delen van het gebouw waarvan het eigendomsrecht in handen is van slechts een van de mede-eigenaars, of die uitsluitend door een van de mede-eigenaars gebruikt worden: de woningen zelf (appartementen, eengezinswoningen, flats, enz.), maar ook kantoren, garageboxen, werkplaatsen, een eigen tuin…
De gemene delen: worden gebruikt door alle mede-eigenaars of door minstens twee van de mede-eigenaars. Zodra er sprake is van gemeenschappelijke infrastructuur is de wet op mede-eigendom van toepassing.
WIE BESLIST WAT PRIVATIEF IS EN WAT GEMEENSCHAPPELIJK
Over het algemeen wordt die verdeling beslist op het ogenblik dat het gebouw voor een eerste keer wordt verdeeld: soms werd een gebouw gebouwd om te worden verkocht aan verschillende kopers, soms beslist een eigenaar om een bestaand gebouw op te delen in verschillende woningen die apart worden verkocht. In beide gevallen is het de bouwpromotor die beslist over het statuut van de delen van het gebouw. De beschrijving van de privatieve en de gemene delen wordt vastgelegd in de statuten van het gebouw. Wanneer een kandidaat-koper belangstelling heeft voor een mede-eigendom, raadpleegt hij best zo snel mogelijk eerst de statuten van de mede-eigendom het reglement van inwendige orde. In deze documenten vindt hij de beschrijving van het gebouw, zowel voor de gemeenschappelijke delen als voor zijn eigen deel. Hij vindt er alles over de rechten en plichten die aan de mede-eigendom verbonden zijn, zoals het gebruik van de tuin of van het dak. Hij kan zich informeren over eventuele gebruiksrechten en over de aandelen (duizendsten) in de gemeenschappelijke delen. Dit is belangrijk omdat dit het gewicht van de stem van de medeeigenaar in de algemene vergadering en de regels voor de verdeling van de gemeenschappelijke uitgaven bepaalt.
Wat doet een rentmeester
De rentmeester staat in voor het beheer van private eigendommen. Het wordt dan ook wel eens privaat beheer of patrimonium beheer genoemd.
Elk takenpakket is specifiek en wordt in onderling overleg vastgelegd.
Het takenpakket kan volgende activiteiten omvatten:
- Zoeken van nieuwe huurders
- Afsluiten van een huurovereenkomst
- Tijdig en correct indexeren
- Opstellen en opvolgen plaatsbeschrijvingen
- Opvolgen rentabiliteit
- Opvolgen boekhoudkundige en bank verrichtingen
- Communicatie met de huurder om de eigenaar te ontlasten
- Opvolging van de staat van het onroerend goed en in functie daarvan handelingen ondernemen (herstellingen, …)
Wat is het verschil met een syndicus?
Een syndicus beheert de gemeenschappelijke delen in een gebouw, deze behoren toe aan de mede-eigenaars.
Een rentmeester beheert privatieve goederen in een gebouw.